ECHO III: For Memory`s Sake este un proiect artistic și de moștenire culturală care își propune să aducă împreună artiști din teatru, muzică, arte vizuale și literatură pentru a explora tradițiile și cultura prin prisma temelor legate de practicile maritale în contextul balcanic.
Șase artiste din România, Rep. Moldova, Grecia/Polonia, Bulgaria și Albania, au participat la rezidența de creație audio-vizuală, organizată în București, la Rezidența9.
Artistele rezidente au beneficiat de îndrumarea Cristinei Iliescu și a Letiției Popa și de masterclass-uri cu profesioniști din industria filmului, precum Dana Bunescu, Cătălina Tesar, Irina Trocan și Cristian Nunu.
Secvențele unui jurnal personal care evidențiază evoluția copil-adult alătură privitorului, neputință și îndoială de sine, într-o călătorie marcată de incertitudine, care în cele din urmă duce la evadare.
Video-poemul pendulează între poezie și documentar, evidențiind lupta unei femei de a se elibera de opresiune și de a-și găsi vocea și puterea.
Special Jury Mention la Filmul de Piatra (2024)
Selectat la Filma. Feminist Film Festival, Ukraine (2023)
O fotografie găsită în arhive ridică întrebări despre căsătoriile din alte vremuri și despre imposibilitatea unor persoane din trecut de a fi deschise cu privire la sexualitatea și preferințele lor.
Selectat la Sunderland Pavilion of the Wrong Biennale, Sunderland, UK.
Selectat la COATINGS-VideoArt Garden, organizat de Asociația Copia Originală, Timișoara, Romania.
Selectat la expoziția ”Tell the story or it Goes Away”, MATCAspace, Cluj-Napoca.
În această lucrare, încerc să atrag mai multe elemente în jurul ideii de dinamică de cuplu care este foarte prezentă în diferite producții ale stilului de viață contemporan, inclusiv film, reclame, jocuri video, muzică și chiar poezie. Înfățișează dragostea, comunicarea și diferite evenimente, folosind umorul ca instrument de exprimare și reflecție. Scopul meu a fost și să surprind sentimentul special pe care îl oferă Bucureștiul .
Mai departe, artistele rezidente s-au întâlnit cu ceilalți artiști din toate celelalte rezidențe din proiectul european ECHO III (rezidențele partenere au avut loc în Sofia, Atena și Tirana cu muzicieni, poeți și actori). Toți acești artiști din Balcani s-au întâlnit pentru prima dată la București, pentru a crea un performance show-case al rezidențelor: o expoziție outdoor, un concert, un performance teatral, proiecție a video-poemelor și recital de poezie.
După reprezentația din București, Caravana a plecat mai departe spre Bulgaria, Grecia și Albania, în Wandering Arts Caravan, un turneu de 10 zile prin cele patru țări din această zonă
Foto credit: Alex Smiricinschi
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național*
* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect finanțat de Uniunea Europeană*
*Opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici EACEA nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.